Wat doet een slimme meter en zonnepanelen?

Tegenwoordig is het algemeen bekend hoe zonnepanelen werken. Minder bekend is hoe de slimme meter werkt. De slimme meter komt nu in bijna alle woningen voor. U kunt de slimme meters onder andere vinden in huizen waarvan de oude meter aan vervanging toe was en nieuwbouwwoningen en -gebouwen.

Wat doet een slimme meter en zonnepanelen?

Wat doet een slimme meter en zonnepanelen?

Wat doet een slimme meter als er zonnepanelen zijn geinstalleerd?

Een slimme meter houdt bij hoeveel energie u verbruikt. Wanneer u een slimme meter en zonnepanelen heeft, houdt de slimme meter ook bij hoeveel energie u terug levert aan het net. Een slimme meter maakt het mogelijk inzicht te verkrijgen in uw verbruik en terug levering.
Dit kan ook door middel van een programma of app op uw computer of telefoon. Naast het zien van uw energieverbruik zit er nog een voordeel aan een slimme meter. Het apparaat stuurt automatisch uw meterstand door naar uw energieleverancier, dit hoeft u dus nooit meer zelf te doen. Wel goed om te vermelden is dat een slimme meter niet direct helpt te besparen op uw energie. Dit gebeurt alleen door aanpassingen die u zelf doet.

Een slimme meter met zonnepanelen en de salderingsregeling

Zoals gezegd, meet een slimme meter als u zonnepanelen heeft, hoeveel energie u terug levert aan het net en hoeveel energie u verbruikt van het net. Terug leveren gebeurt automatisch wanneer uw zonnepanelen energie opwekken en deze niet wordt gebruikt. Omdat u niet altijd gebruik zult maken van uw eigen energie, maar ook van die van het net, wordt er aan het eind van ieder jaar gekeken door de energiemaatschappij hoeveel energie u heeft verbruikt van het net en hoeveel energie u heeft terug geleverd. Wanneer u meer energie heeft terug geleverd dan heeft verbruikt van het net, kunt u geld terugkrijgen. Dit is wel afhankelijk van uw energiemaatschappij. Een trend in opkomst is de accu voor de zonnepanelen, die uw geproduceerde energie van de zonnepanelen opslaat wanneer u dit niet gebruikt.

Een slimme meter houdt dus wel bij hoeveel stroom u heeft teruggeleverd aan het net en heeft verbruikt van het net maar, toont niet aan hoeveel stroom u heeft opgewekt met de zonnepanelen.

Het nog slimmere systeem van Novavolt

De meet en besturingstechniek van de door NovaVolt geplaatste zonnepanelen maakt alles in een keer inzichtelijk. Het systeem meet uw verbruik, wat u opwekt en wat er teruggeleverd wordt. Indien aanwezig, ook wat er aan batterij is opgeladen en ontladen. U krijgt maximaal controle en inzicht in uw energieverbruik. Tevens kunt u dit vergelijken met de meter die in de meterkast is geplaatst. Wel zo fijn dat u ook deze meter in de gaten kunt houden.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Terugverdientijd zonnepanelen

14 February 2022

Het plaatsen van zonnepanelen is een weloverwogen keus die belangrijk is voor uw toekomst. Het is daarom goed om te kijken naar wat de terugverdientijd van zonnepanelen is om te zien wat het voor u op kan leveren en op welk termijn. Tegenwoordig worden de zonnepanelen opgenomen in grotere producties en door de technische ontwikkelingen zijn ze ook nog eens efficiënter geworden. Hierdoor wordt de terugverdientijd ook steeds korter. Met de huidige energie prijzen wordt de terugverdientijd ook steeds korter. Het bijkomende voordeel is dat de btw over de aanschaf en installatie kan worden afgetrokken. Zo kunt u zelf de drempel verlagen om ook over te stappen op zonnepanelen!

Lees meer

Hoe groot is een zonnepaneel?

21 April 2021

Denkt u erover na om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het altijd goed om de praktische zaken op een rijtje te hebben. Zo kunt u zich afvragen hoe groot een zonnepaneel is en hoeveel zonnepanelen er op uw dak geplaatst kunnen worden. Met het antwoord op deze praktische zaken komt u niet voor verrassingen te staan.

Lees meer

Energiebesparing tips

30 March 2021

Het is om meerdere redenen goed om energiebesparing te overwegen. Het eerste voordeel waar veel mensen meteen aan denken, is dat het natuurlijk fijn is voor de portemonnee. Daarnaast is het goed voor het milieu om energiebesparing in huis toe te passen.

Lees meer

laat meer zien