Wat doet een slimme meter en zonnepanelen?

Tegenwoordig is het algemeen bekend hoe zonnepanelen werken. Minder bekend is hoe de slimme meter werkt. De slimme meter komt nu in bijna alle woningen voor. U kunt de slimme meters onder andere vinden in huizen waarvan de oude meter aan vervanging toe was en nieuwbouwwoningen en -gebouwen.

Wat doet een slimme meter en zonnepanelen?

Wat doet een slimme meter en zonnepanelen?

Wat doet een slimme meter als er zonnepanelen zijn geinstalleerd?

Een slimme meter houdt bij hoeveel energie u verbruikt. Wanneer u een slimme meter en zonnepanelen heeft, houdt de slimme meter ook bij hoeveel energie u terug levert aan het net. Een slimme meter maakt het mogelijk inzicht te verkrijgen in uw verbruik en terug levering.
Dit kan ook door middel van een programma of app op uw computer of telefoon. Naast het zien van uw energieverbruik zit er nog een voordeel aan een slimme meter. Het apparaat stuurt automatisch uw meterstand door naar uw energieleverancier, dit hoeft u dus nooit meer zelf te doen. Wel goed om te vermelden is dat een slimme meter niet direct helpt te besparen op uw energie. Dit gebeurt alleen door aanpassingen die u zelf doet.

Een slimme meter met zonnepanelen en de salderingsregeling

Zoals gezegd, meet een slimme meter als u zonnepanelen heeft, hoeveel energie u terug levert aan het net en hoeveel energie u verbruikt van het net. Terug leveren gebeurt automatisch wanneer uw zonnepanelen energie opwekken en deze niet wordt gebruikt. Omdat u niet altijd gebruik zult maken van uw eigen energie, maar ook van die van het net, wordt er aan het eind van ieder jaar gekeken door de energiemaatschappij hoeveel energie u heeft verbruikt van het net en hoeveel energie u heeft terug geleverd. Wanneer u meer energie heeft terug geleverd dan heeft verbruikt van het net, kunt u geld terugkrijgen. Dit is wel afhankelijk van uw energiemaatschappij. Een trend in opkomst is de accu voor de zonnepanelen, die uw geproduceerde energie van de zonnepanelen opslaat wanneer u dit niet gebruikt.

Een slimme meter houdt dus wel bij hoeveel stroom u heeft teruggeleverd aan het net en heeft verbruikt van het net maar, toont niet aan hoeveel stroom u heeft opgewekt met de zonnepanelen.

Het nog slimmere systeem van Novavolt

De meet en besturingstechniek van de door NovaVolt geplaatste zonnepanelen maakt alles in een keer inzichtelijk. Het systeem meet uw verbruik, wat u opwekt en wat er teruggeleverd wordt. Indien aanwezig, ook wat er aan batterij is opgeladen en ontladen. U krijgt maximaal controle en inzicht in uw energieverbruik. Tevens kunt u dit vergelijken met de meter die in de meterkast is geplaatst. Wel zo fijn dat u ook deze meter in de gaten kunt houden.

Wilt u meer informatie? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling ongewijzigd

14 February 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen, waarmee een einde is gekomen aan een onzekere periode.Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dankzij de gunstige prijzen en het bijzondere betaalconcept van NovaVolt heeft u uw investering al snel terugverdiend. Met de salderingsregeling behoudt u het voordeel dat u ook de overtollige stroom die u niet verbruikt mag blijven terugleveren. Het is een zorg minder en een verstandige stap vooruit. Wij leggen u hieronder uit hoe het zit.

Lees meer

laat meer zien