Zonnepanelen, alles wat u moet weten

 In Zonnepanelen

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en dat is niet zonder reden. De voordelen van zonnepanelen nemen enorm toe. Onder meer doordat de kosten van zonnepanelen steeds verder afnemen en er diverse financieringsmogelijkheden zijn. Hierdoor kan bijna iedereen profiteren van de vele voordelen van zonnepanelen. In dit artikel gaan we eerst in op welke daken zonnepanelen te plaatsen zijn. Daarna gaan we het hebben over het rendement van zonnepanelen, de voordelen van zonnepanelen en het kopen van zonnepanelen. Aansluitend gaan we het hebben over de kosten van zonnepanelen en de terugverdientijd ervan. Zo heeft u een compleet beeld wat er komt kijken bij het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. Maar eerst gaan we het kort hebben over wat zonnepanelen precies zijn.

Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Een andere benaming voor zonnepaneel is PV-paneel, naar de Engelse benaming. P staat voor photo wat licht betekent en V voiltaic, wat elektriciteit betekent. Een zonnecel (of elektrische cel) kan lichtenergie omzetten in bruikbare, elektrische energie. De bekendste zonnecel is de fotovoltaïsche cel. Deze wordt in grote getallen op zonnepanelen gemonteerd. Een fotovoltaïsche cel bevat halfgeleidend materiaal, zoals bijvoorbeeld silicium. Hierop worden dunne, metalen draadjes aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de elektrische stroom maar in één richting door deze cel kan lopen. Het zonnepaneel, dat gelijkspanning levert, wordt aangesloten op een omvormer. Deze zorgt ervoor dat er wisselspanning wordt verkregen. Aangesloten apparatuur kan deze energie vervolgens direct gebruiken. Een op het lichtnet aangesloten PV-paneel kan stroom aan het lichtnet terug leveren.

Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen?

Installatie van zonnepanelen op het dak is in veel gevallen mogelijk. De belangrijkste aspecten met betrekking tot het installeren van zonnepanelen zijn het soort dak, de dakhelling, de dakligging en de beschikbare ruimte op het dak. Geschikte daken zijn onder meer platte daken van PVC of bitumen. Ook stalen daken, golfplaten daken, dakpanplaten en schuine pannendaken zijn geschikt. Minder geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen zijn onder meer houten, tinnen, koperen, zinken en rieten daken. Daarnaast zijn gebogen daken en schuine daken van kunststof niet erg geschikt voor zonnepanelen.

De dakhelling

Zonnepanelen op plat dak installeren ideaal. De dakhelling en de dakrichting kunnen dan namelijk vrij precies zelf worden bepaald. Om een optimale hellingshoek te creëren worden zonnepanelen op plat dak in zogenaamde consoles (bakken) geplaatst. Hierbij kan de ideale hellingshoek van 36 graden worden aangehouden. Bij een schuin dak ontbreekt de luxe om zelf de hellingshoek te bepalen en bent u afhankelijk van de hellingshoek van het dak zelf.

De dakrichting

Een dak gericht op het zuiden is het meest ideaal. Daarnaast zijn ook een dak gericht op het zuidoosten of zuidwesten uiterst geschikt. Dit is onafhankelijk of de zonnepanelen op plat dak of schuin dak worden geïnstalleerd. Bij andere dakrichtingen is de opbrengst lager. Bij een dak gericht op het noorden is het rendement het laagst, slechtst 50% van het paneel. Plaatsing is in de regel dan minder zinvol.

Ruimte op het dak

Naast de dakhelling en dakrichting is ook de ruimte op het dak van belang. Een zonnepaneel heeft een gemiddeld oppervlakte van 1,5 vierkante meter. Bij zonnepanelen op plat dak is dat zelfs ruim 2,5 vierkante meter. Om te voorkomen dat de zonnepanelen op plat dak in elkaars schaduw staan is er meer ruimte nodig. Houdt daarnaast rekening met ruimte tussen de zonnepanelen en het dak om hitte kwijt te kunnen raken. Indien u geen mogelijkheden heeft voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak, dan kan u deze eventueel ook op de gevel plaatsen. Houdt dan rekening met een opbrengst die 25% lager ligt.

Rendement van zonnepanelen

Door de huidige rentestand zijn de kosten van zonnepanelen relatief laag. Het aanschaffen van zonnepanelen is dan ook winstgevender dan sparen. Het rendement van zonnepanelen, bij een gemiddelde levensduur van 25 jaar, staat ongeveer gelijk aan 8 tot 14% rente op een spaarrekening. Zonnepanelen kopen is dus een lucratieve investering. Daarnaast zijn de aanschafkosten van zonnepanelen de laatste jaren lager geworden. De opbrengst daarentegen is aanzienlijk gestegen. Zeker met de nieuwste generatie Glas-Glas zonnepanelen. Wel zijn er een aantal factoren van invloed op het rendement van zonnepanelen, waaronder het soort zonnepaneel dat geïnstalleerd is, de plaatsing van de zonnepanelen, de invloed van weersomstandigheden, vuil en de leeftijd van de panelen.

Het soort zonnepaneel

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen. Monokristal, of zwarte zonnepanelen, leveren het hoogste rendement. De kristallen van deze zonnepanelen staan allemaal in dezelfde richting, waardoor deze heel goed presteren bij direct zonlicht. Ideaal als u beperkte ruimte heeft. De kosten van deze zonnepanelen zijn wel het hoogst.

Polykristal, of blauwe zonnepanelen, leveren daarna het hoogste rendement. Deze panelen hebben waaiervormige kristallen, waardoor ze makkelijk licht uit de omgeving opnemen. De beste prestatie van deze zonnepanelen wordt geleverd bij indirect zonlicht. Deze panelen zijn iets goedkoper dan monokristal.

Verder zijn er amorf silicium panelen, ook wel dunne film zonnepanelen genaamd. Deze leveren het laagste rendement, maar functioneren erg goed bij hoge temperaturen. Deze soort zijn het goedkoopst. Ook is het mogelijk om zonnepanelen in dakpannen aan te schaffen. Esthetisch gezien zijn zonnepanelen in dakpannen mooier dan de grote, traditionele zonnepanelen, die soms erg prominent aanwezig zijn. Het rendement hiervan is echter veel lager dan bij de grote panelen. Deze zonnepanelen zijn echter wel de duurste variant, ondanks het zeer lagere rendement.

Plaatsing van de zonnepanelen

Bij de plaatsing van zonnepanelen is het van belang de panelen niet te dicht op elkaar te plaatsen. Schep voldoende ruimte tussen zonnepanelen en dak. De wind kan de panelen dan afkoelen. Een te hoge temperatuur is nadelig voor het rendement van zonnepanelen.

De invloed van weersomstandigheden

Weersomstandigheden hebben ook invloed op het rendement van zonnepanelen. Zo werken panelen het beste bij een temperatuur van 25 graden. Daarnaast is het ook hoe meer zon, hoe optimaler de werking van een zonnepaneel. In het voorjaar en ‘s zomers levert een zonnepaneel meer energie op dan ‘s winters. Mist en bewolking zorgen in beperkte mate voor een lager rendement. Als de zon echter langs de randen van de wolken schijnt, is het rendement weer hoger. Dit komt doordat het zonlicht dan wordt versterkt.

Wanneer sneeuw de zonnepanelen (deels) bedekt, leveren de panelen minder stroom. Regen daarentegen is niet van invloed op het rendement. Stoffige panelen kunnen dan zelfs schoner worden. Hagel is ook niet van invloed op het rendement. Zonnepanelen op het dak bieden dan zelfs bescherming. Ook dat zijn voordelen van zonnepanelen.

Vuil op zonnepanelen

Ondanks dat een flinke regenbui het vuil op uw zonnepanelen grotendeels kan verwijderen, blijft er altijd wat achter. Controleer dan ook minstens eens per jaar uw panelen. Reinig ze indien nodig door ze met een tuinslang af te spuiten. Het beste moment om dit te doen is de voorjaarsperiode.

De leeftijd van zonnepanelen

Hoewel de uiteindelijke levensduur afhankelijk is van het soort paneel, gaat het gemiddelde zonnepaneel 25 jaar mee. De meeste zonnepanelen hebben dan nog een rendement van ongeveer 80%. Meer op soort paneel gericht, hebben monokristal zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Polokristal panelen een levensduur van tussen de 25 en 30 jaar en dunne film zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Daarnaast zijn er ook nog Glas-Glas zonnepanelen. Deze hebben het hoogste rendement van alle zonnepanelen en gaan ook nog eens 30 jaar mee. NovaVolt onderstreept dit door 30 jaar product- en vermogensgarantie te bieden op deze panelen.

Voordelen van zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen zijn erg uiteenlopend. Natuurlijk is het grootste voordeel de besparing op uw energierekening. Op de lange termijn verdient u deze investering dan ook zeker terug. Door zogenaamde saldering wordt door u teruggeleverde energie in mindering gebracht op de aan u geleverde energie. Onder aan de streep, vermindert zonnepanelen kopen het stijgen van uw energierekening.

Daarnaast hebben zonnepanelen nog meer voordelen. Uw CO2 uitstoot wordt verlaagd, waarmee u een goede bijdrage levert aan een schoner milieu. Ook zorgt zonnepanelen kopen ervoor dat uw woning in waarde stijgt. Als huurder kunt ook zonnepanelen kopen, mits de verhuurder u schriftelijke toestemming geeft. Maak dan ook altijd goede afspraken over de aanschaf van zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen

Er zijn verschillende punten waar u op moet letten bij het kopen van zonnepanelen. Een expert kan u hier tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vaak goed mee helpen. Zo wordt er gekeken welke panelen goed bij uw specifieke situatie passen om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Gaat u zonnepanelen kopen, dan is het van belang rekening te houden met de beoordeling van de zonnepanelen. Indien het paneel niet door ten minste één testinstituut is beoordeeld, raden wij u af deze panelen aan te schaffen. Het gaat dan meestal om B-merken die door vrijwel onbekende fabrikanten zijn samengesteld. Zo biedt NovaVolt zonnepanelen van DSE, een Duits A-merk met hoogwaardige panelen die tot wel 50 jaar mee kunnen gaan. DSE is de marktleider op het gebied van hoog kwalitatieve zonnepanelen uit Duitsland.

Bij het kopen van zonnepanelen is het ook van belang rekening te houden met de prijs per WP (WattPiek) en niet enkel met de aanschafprijs. Zonnepanelen kopen is immers een investering voor de lange termijn en niet een momentopname. De WP is de capaciteit van het zonnepaneel. Kies bij een beperkt dakoppervlak bijvoorbeeld voor een hogere capaciteit. Een expert kan u van persoonlijk advies voorzien om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Wat kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen worden niet enkel door het soort panelen dat u kiest bepaald. De totale kosten van zonnepanelen zijn onder meer afhankelijk van het aantal panelen, het soort, eventuele garantie, de omvormer en de kosten van het installeren. Het is hoogstwaarschijnlijk dat de omvormer tussentijds vervangen moet worden. De gemiddelde levensduur van een omvormer is namelijk 15 jaar, er zijn echter uitschieters bij.

Als u zonnepanelen koopt dan is het mogelijk BTW terug te vorderen. Door het installeren van zonnepanelen wordt u als ondernemer gezien en kunt u BTW over materiaal en installatiekosten terugvorderen. Wel moet u BTW over de opgewekte stroom betalen. Informeer daarnaast altijd bij uw gemeente of provincie of er eventuele subsidies beschikbaar zijn. Hoewel de landelijke subsidie is afgeschaft zijn er op meer regionaal en lokaal niveau wel nog mogelijkheden. De gemiddelde kosten van zonnepanelen variëren van circa €4500 tot €7000. Echter zijn er tegenwoordig ook verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te leasen of zonnepanelen te huren.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Indien u overweegt om zonnepanelen te kopen wilt u wel weten wat de terugverdientijd is. Normaal gesproken is dit tussen de 7 en 10 jaar. Daarna wordt de stroom in principe gratis opgewekt, indien er geen andere kosten aan de zonnepanelen ontstaan. Bij zonnepanelen in dakpannen is de terugverdientijd al snel 20 jaar. Deze panelen kosten dan ook relatief het meest. Deze zonnepanelen kopen is dan ook de duurste optie en buiten de esthetische voordelen zitten er relatief weinig andere voordelen aan.

De keuze van uw energieleverancier uw energieleverancier heeft ook invloed op de terugverdientijd, zeker als u meer stroom teruglevert dan verbruikt. Houdt er dan ook rekening mee dat, ondanks dat u minder stroom afneemt, het vastrecht gelijk blijft. Neem dit vastrecht mee in uw keuze van energieleverancier. Als energieprijzen stijgen, gaat terugverdienen sneller. Ook het tegenovergestelde is van toepassing. Dalen de energieprijzen, dan gaat terugverdienen langzamer.

Zonnepanelen leasen? Een goede investering!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search