Klantenvertellen
9.6

Monumentaal pand | Etten-Leur

Monumentaal pand Etten-Leur

Woning en kantoorruimte

Bij een monumentaal pand in Etten-Leur waren er twee uitdagingen die het moeilijker maakten om zonnepanelen te plaatsen. Als eerste moest het pand worden goedgekeurd door de Welstandscommissie. Daarnaast is het lastig om panelen te installeren op een licht hellend bitumen dak. NovaVolt werd ingeschakeld om zonnepanelen te installeren op dit bijzondere pand. Een speciaal project en een uitdaging die we niet uit de weg gingen. Benieuwd hoe we het aanpakten?

Monumentaal pand en de Welstandscommissie

Het is niet zomaar toegestaan om zonnepanelen te installeren op een monumentaal pand. De zonnestroominstallatie moet namelijk eerst worden goedgekeurd door de Welstandscommissie. Omdat dit specifieke pand een geregistreerd Rijksmonument is, is esthetisch behoud belangrijk. Zonnepanelen moesten daarom zorgvuldig worden geplaatst, zodat ze niet zichtbaar vanaf de grond zijn. Ook mochten ze niet uitsteken.

‘Het project moest aan de strenge eisen van de monumentencommissie, die de esthetiek van het pand waarborgt.’

Licht hellend bitumen dak

Het is niet eenvoudig om panelen te plaatsen op een bitumen dak met een lichte helling. Door die hellingshoek ontstaat de mogelijkheid dat de installatie gaat schuiven. Daarnaast kan de dakbedekking vanwege de ballast gaan scheuren. Het risico? Lekkages. Er moet dus worden gekozen voor een oplossing zonder ballast. 

 

Specialistisch plan ontwikkelen

NovaVolt ontwikkelde een specialistisch plan dat geschikt was voor het bitumen dak én de goedkeuring van de Welstandscommissie kon krijgen. Daarom begonnen we met een uitgebreide analyse en gingen we in gesprek met zowel de klant als de Welstandscommissie.

‘Ik wist dat NovaVolt zonnestroominstallaties plaatst op speciale daken met uitdagingen. Toen ik hoorde dat ze eigen dakbedekkers hebben, werd de keuze nog makkelijker. Zo had ik één aanspreekpunt tijdens het volledige traject.’

Aantal zonnepanelen

NovaVolt installeerde 22 AEG Ultimate zonnepanelen met levenslange garantie. Er is een speciaal legplan ontwikkeld om de panelen zo te plaatsen dat ze voldoen aan de eisen van de Welvaartscommissie. De panelen zijn strategisch geplaatst met een hellinghoek van 10 graden. Zo wordt de meest optimale opbrengst bereikt.

 

Stevig vast dankzij de dakankers

NovaVolt plaatste 66 dakankers om de zonnepanelen stevig te bevestigen op een moeilijk daktype. Een bitumen dak is niet geschikt voor ballast, daarom kozen we voor dakankers. Omdat esthetisch behoud belangrijk was, werd er zelfs op het dak nog gemeten om alles precies zo te plaatsen dat de installatie aan alle eisen en wensen voldeed. 

 

Vogelwerende borstels

Om te voorkomen dat vogels zich nestelen bij de zonnepanelen, werden er vogelwerende borstels geplaatst. Zo worden eventuele beschadigingen voorkomen en functioneren de panelen ook op de lange termijn goed. 

 

Uitgebreide monitoring per paneel

Dankzij de IQ8 micro-omvormers van Enphase is het mogelijk om ieder afzonderlijk paneel te monitoren. Zo weet de klant precies hoeveel de panelen opbrengen. Heel handig, omdat het ook direct wordt geregistreerd wanneer een van de panelen minder goed functioneert. Ook weet de klant precies wanneer de meeste energie wordt opgewekt. 

 

Klaar voor de toekomst

NovaVolt keek niet alleen naar de energiebehoefte van nu, maar ook die van de toekomst. Daarom kozen we voor een systeem dat onbeperkt kan worden uitgebreid. Bijvoorbeeld voor een laadpaal of het opslaan van energie.

 

Een geweldig resultaat voor een bijzonder monumentaal pand

NovaVolt is trots op het resultaat van dit bijzondere project. We installeerden de panelen op zo’n manier dat alle betrokken partijen tevreden zijn. De panelen doen geen afbreuk aan de monumentale uitstraling van het pand. De klant profiteert nu van de opgewekte zonne-energie. Ideaal voor een kantoor aan huis.

 

Wij kijken uit naar nog meer duurzame, speciale projecten in de toekomst! Daag jij ons uit met een volgend project?

Heeft u ook een bijzonder dak?

Laat het ons weten. NovaVolt gaat de uitdaging graag aan, zodat u kunt profiteren van zonne-energie!

contact met mij opneemt conform het privacy beleid