Geen terugleveringskosten dankzij het modelcontract

Recente onrust in de markt door Vanderbron - die extra kosten in rekening brengt voor energie terugleveren - heeft vragen doen rijzen. Wist u dat er een modelcontract bestaat waarin staat dat er geen extra terugleveringskosten doorberekend mogen worden? Hoe werkt dat?

Geen terugleveringskosten dankzij het modelcontract

Geen terugleveringskosten dankzij het modelcontract

Hoe zit het met terugleveringskosten?

Het energienet raakt overbelast, omdat iedereen tegelijkertijd stroom opwekt en weinig verbruikt. Als gevolg daarvan maken Netbeheerders extra kosten. Steeds meer netbeheerders brengen daarom extra kosten in rekening bij eigenaars van zonnepanelen. Ze berekenen dit door. Er ontstond veel onrust toen dit voor het eerst werd aangekondigd, omdat de kosten kunnen oplopen tot 46 euro per maand.

 

Het modelcontract

Elke netbeheerder is verplicht is om een modelcontract aan te bieden dat is opgesteld door het ACM. Dit contract heeft een onbepaalde looptijd en dynamische tarieven. De minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten, bevestigde dat het modelcontract geen extra kosten mag bevatten.

Dit contract wordt meestal niet automatisch aan klanten aangeboden, maar netbeheerders moeten een contract aanbieden dat voldoet aan de ACM-voorwaarden. Hoewel je er mogelijk naar moet zoeken, is het beschikbaar. In sommige gevallen moet u er ook echt specifiek om vragen. U kunt dit contract afsluiten als u geen terugleveringskosten wilt betalen.

 

Vergelijk contractvormen zorgvuldig

Zorg er altijd voor dat u goed de verschillende contractvormen vergelijkt om te bepalen welke voor u het voordeligst is. Prijzen kunnen aanzienlijk variëren. In sommige gevallen bent u goedkoper uit met het contract van de netbeheerder, dan met het modelcontract van het ACM.

 

Interesse in zonnepanelen?

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

Wat doet u tegen het overvolle stroomnet?

03 October 2023

Heeft u de nieuwsberichten over het overvolle stroomnet meegekregen? Dit is een probleem dat u niet direct kunt oplossen. Toch zijn er wel manieren waardoor u kunt bijdragen aan het verminderen van de druk op het stroomnet. Welke manieren zijn dit?

Lees meer

laat meer zien