Winterse overwegingen voor zonnepanelen: omgaan met sneeuw

Met de komst van de winter en de voorspelde sneeuwval rijst een bekende bezorgdheid voor eigenaren van zonnepanelen: Hoe om te gaan met sneeuw op de panelen? Hieronder leest u hoe u op een verstandige manier kunt omgaan met winterse uitdagingen.

Winterse overwegingen voor zonnepanelen: omgaan met sneeuw
NovaVolt

Winterse overwegingen voor zonnepanelen: omgaan met sneeuw

Winterse uitdagingen voor zonnepanelen: Sneeuw opkomst, wat nu?

Effect van winterse omstandigheden op de prestaties van zonnepanelen In de winter denken velen dat zonnepanelen minder rendabel zijn vanwege het gebrek aan zonuren. Hoewel hier enige waarheid in schuilt, kunnen zonnepanelen op bewolkte winterdagen nog steeds voldoende energie genereren, omdat ze licht, niet per se direct zonlicht, nodig hebben.

Sneeuw op zonnepanelen: Een tijdelijke hindernis

De ophoping van sneeuw op zonnepanelen blokkeert het licht, wat resulteert in een afname van de energieopbrengst. Gelukkig blijft de sneeuw in Nederland doorgaans niet lang op de daken liggen. De impact op de opbrengst is meestal beperkt, aangezien de sneeuw en het ijs snel smelten en het verlies aan zonne-energie slechts tijdelijk is.

Effectieve reiniging voor optimaal rendement

Zelfs bij overmatige sneeuwval op uw zonnepanelen is er goed nieuws! De natuur biedt de meest doeltreffende reinigingsmethode: de smeltende sneeuwlaag. Terwijl de sneeuw wegsmelt, worden de zonnepanelen op natuurlijke wijze gereinigd, waardoor ze optimaal blijven presteren.

Bezorgd over bevriezing?

Een dun laagje ijs op zonnepanelen is mogelijk, maar maakt u zich geen zorgen. Zonnepanelen zullen niet bevriezen of breken door een mild laagje ijs. Dit vormt geen bedreiging voor hun integriteit.

Voorzichtige reiniging van panelen

Indien u besluit sneeuw of ijs van uw zonnepanelen te verwijderen, wees dan voorzichtig. Zonnepanelen zijn kwetsbaar en gevoelig voor beschadiging. Vermijd bijtende schoonmaakmiddelen, antivries, zout, borstels of ijskrabbers, evenals warm water om ijs en sneeuw te verwijderen, omdat dit de beschermende laag kan beschadigen. Gebruik bij voorkeur een telescopische wisser vanaf de grond voor veiligheid en effectiviteit.

Veiligheid staat voorop

Besteed aandacht aan uw eigen veiligheid. Vermijd rechtstreeks onder het dak te staan en wees alert op vallende sneeuw. Betreed geen bevroren daken om ongelukken te voorkomen.

Bekabeling en connectoren in winterse omstandigheden

De bekabeling en connectoren van zonnepanelen zijn doorgaans geschikt voor diverse weertypes, inclusief kou, sneeuw en ijs. Een correcte installatie is echter cruciaal. Eventuele fouten of het gebruik van verkeerde connectoren kunnen vocht toelaten bij de elektronica, wat kan leiden tot foutmeldingen bij de omvormer.

Voorkom deze problemen door te kiezen voor een zorgvuldige installateur. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling ongewijzigd

14 February 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen, waarmee een einde is gekomen aan een onzekere periode.Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dankzij de gunstige prijzen en het bijzondere betaalconcept van NovaVolt heeft u uw investering al snel terugverdiend. Met de salderingsregeling behoudt u het voordeel dat u ook de overtollige stroom die u niet verbruikt mag blijven terugleveren. Het is een zorg minder en een verstandige stap vooruit. Wij leggen u hieronder uit hoe het zit.

Lees meer

Zonnepanelen verplicht op nieuwe gebouwen vanaf 2027

20 December 2023

De overgang naar duurzame energie is in volle gang. Een recent akkoord in Europa heeft betrekking op de installatie van zonnepanelen op daken. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben namelijk besloten dat alle nieuw te bouwen gebouwen uitgerust moeten worden met zonnepanelen. Wat houdt dit in voor de toekomst?

Lees meer

laat meer zien