Is de energiecrisis al voorbij en waar moeten we rekening mee houden?

Nog niet zo lang geleden daalden de gasprijzen na een lange periode van alleen maar stijgingen eindelijk weer. Helaas hadden we deze week nog te maken met een flinke stijging van bijna 30 procent. Hoe zit dit? Is de energiecrisis al voorbij en waar moeten we rekening mee houden?

Is de energiecrisis al voorbij en waar moeten we rekening mee houden?
NovaVolt

Is de energiecrisis al voorbij en waar moeten we rekening mee houden?

Een stijging van bijna 30 procent in de gasprijs

Vorige week steeg de gasprijs op de Amsterdamse beurs met bijna 30 procent. Er werd gevreesd voor en tekort aan vloeibaar gas, dat lng wordt genoemd. Die vrees ontstond omdat werknemers bij twee grote Australische energieproducenten het werk willen neerleggen. Het is niet bekend of en wanneer die stakingen komen, maar het kan zorgen voor flinke tekorten. Omdat er onzekerheid in de markt is, stijgen de prijzen.

Vertragingen in Noorwegen bij energieleverancier

In Noorwegen zijn er daarnaast vertragingen in het onderhoud bij een energieleverancier. Hier hebben we niet direct last van in Nederland, omdat de gasvoorraden in Europa nog goed gevuld zijn.

Is de energiecrisis al voorbij?

Sinds de oorlog in Oekraïne hebben we al te maken met een energiecrisis. Soms lijkt het er op alsof we er langzaam uitkomen, maar we zijn er helaas nog niet. De plotselinge stijging door een dreigende staking laat dat goed zien. Nee, de energiecrisis is niet voorbij.

Waar moeten we rekening mee houden?

Het zal nog even duren tot de gasprijs stabieler wordt. Fluctuaties laten zien hoe onzeker de markt is en hoeveel er momenteel gebeurt. Energieleveranciers N.UON en Essent geven bijvoorbeeld al aan dat consumenten rekening moeten houden met hogere gasprijzen de komende winter. Een strenge winter kan bijvoorbeeld al zorgen voor nieuwe pieken in de prijzen.

Wat gaat de overheid doen?

Nog meer onzekerheden vanuit onze eigen overheid. Nu het kabinet is gevallen, weten we eigenlijk heel weinig. Het ligt er helemaal aan wie er in het nieuwe kabinet komt te zitten. In september wordt wel de nieuwe begroting aangekondigd voor het komende jaar. De btw op gas zal vermoedelijk omhoog gaan. Ook gaat het energieplafond er later dit jaar uit.

Zorg voor een goede voorbereiding

Het is dus onrustig en onzeker in de markt. Daarom is het verstandig als u uitgaat van een energiecrisis die ook de komende winter nog aan zal houden. Bedenk daarom nu alvast wat u wil. Kiest u bijvoorbeeld voor een vast contract of een dynamisch? Wilt u zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of wacht u er nog even mee? Wilt u uw gasverbruik verlagen? Dan kunt u kiezen voor airconditioning of infraroodpanelen als alternatieve warmtebron. Dit kost natuurlijk wel meer stroom, dus zonnepanelen zijn dan een goede manier om te voorkomen dat uw stroomkosten stijgen.

Zorg voor een goed plan. Heeft u daar hulp bij nodig? NovaVolt gaat graag dit soort uitdagingen aan en zorgt ervoor dat u niet alleen nu, maar ook in de toekomst vooruit kunt.

Neem contact met ons op als u meer wil weten.

Besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling ongewijzigd

14 February 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen, waarmee een einde is gekomen aan een onzekere periode.Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dankzij de gunstige prijzen en het bijzondere betaalconcept van NovaVolt heeft u uw investering al snel terugverdiend. Met de salderingsregeling behoudt u het voordeel dat u ook de overtollige stroom die u niet verbruikt mag blijven terugleveren. Het is een zorg minder en een verstandige stap vooruit. Wij leggen u hieronder uit hoe het zit.

Lees meer

laat meer zien