Prinsjesdag en salderingsregeling: wat kunt u verwachten?

Ieder jaar kondigt ons kabinet tijdens Prinsjesdag de rijksbegroting voor het komende jaar aan. Wat is er dit jaar aangekondigd? Wat kunnen we de komende tijd verwachten? En vooral belangrijk: blijft de salderingsregeling bestaan? 

Prinsjesdag en salderingsregeling: wat kunt u verwachten?
NovaVolt

Prinsjesdag en salderingsregeling: wat kunt u verwachten?

Prinsjesdag in 2023 

Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Tijdens dit moment presenteert de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor het komende jaar. Koning Willem-Alexander leest traditioneel de troonrede voor. Dit jaar was er ook aandacht voor het klimaatbeleid. Koning Willem-Alexander benadrukte het belang van Nederlands verminderde afhankelijkheid van Rusland en China. 

Uitbreiden elektriciteitsnetwerk 

Het elektriciteitsnetwerk kampt met overbelasting, wat verschillende problemen veroorzaakt. In bepaalde delen van het land is de vraag naar elektriciteit zo hoog dat bedrijven soms geen aansluiting krijgen op het net bij de installatie van zonnepanelen. Particulieren ondervinden ook gevolgen van overbelasting, met hogere kosten wanneer veel mensen tegelijkertijd energie terugleveren aan het net. Koning Willem-Alexander benadrukte in de troonrede de dringende behoefte aan een snelle uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsnet. 

De toekomst van de salderingsregeling 

Hoewel aanvankelijk was aangekondigd dat de salderingsregeling in 2025 zou worden afgebouwd, waren niet alle partijen het hiermee eens. Koning Willem-Alexander heeft tijdens de troonrede geen specifieke uitspraak gedaan over de salderingsregeling. Het lijkt erop dat deze kwestie zal worden behandeld door een volgend kabinet. Op dit moment is echter bekend dat de salderingsregeling ten minste tot 2025 van kracht blijft en daarna geleidelijk wordt afgebouwd. 

Komende verkiezingen 

De troonrede geeft inzicht in de toekomstplannen van ons land. We moeten echter niet vergeten dat we momenteel een demissionair kabinet hebben. In november vinden er verkiezingen plaats, wat voor onzekerheid zorgt. Een volgend kabinet kan ervoor kiezen om de begroting en miljoenennota te herzien en met een nieuw plan te komen. Desalniettemin is de energietransitie in volle gang en zullen groene, duurzame alternatieven voor fossiele energie steeds vaker voorkomen. 

Wilt u zonnepanelen? 

Wist u dat u bij NovaVolt zonnepanelen zonder investering kunt krijgen? De energietransitie is al begonnen en we moeten grote stappen zetten. Als u optimaal wilt profiteren van de energietransitie, weet dan dat u nu nog gebruik kunt maken van de salderingsregeling. Dit merkt u in uw portemonnee.  

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.  

Terugleveringskosten: hoe rendabel zijn zonnepanelen?

17 August 2023

Recentelijk bracht energieleverancier Vanderbron het nieuws naar buiten dat klanten met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet. Het bedrag zou variëren tussen de 10 en 46 euro per maand, als extra kosten voor het terugleveren van stroom. Wat betekent dit voor toekomstige zonnepaneel-eigenaren?

Lees meer

Sneeuw als beste vriend van uw zonnepanelen

11 March 2023

Op verschillende plaatsen in Nederland viel er gisteren sneeuw, wat op de meeste plekken ook is blijven liggen. Het kan zijn dat u zich nu afvraagt hoe uw zonnepanelen presteren onder de sneeuw. En of deze schoongemaakt moeten worden. Het goede nieuws is dat sneeuw en zonnepanelen eigenlijk heel goed samen gaan! U leest hier waarom:

Lees meer

laat meer zien