Sneeuw op uw zonnepanelen - tips

Het is winter en het sneeuwt. Heel mooi om te zien, maar minder prettig voor uw zonnepanelen. Sneeuw op de panelen kan de opbrengst verminderen. Wat kunt u doen als er sneeuw op uw zonnepanelen ligt?

Sneeuw op uw zonnepanelen - tips
NovaVolt

Sneeuw op uw zonnepanelen - tips

Prestatie zonnepanelen in de winter

Veel mensen denken dat zonnepanelen in de winter minder opbrengen dan in de zomer. Dat klopt deels, omdat er minder zonuren zijn. Toch heeft de zomer ook nadelen, want elektronica verdraagt hitte niet goed. Zonnige dagen betekenen niet per se meer opbrengst. Zelfs op bewolkte dagen kan er genoeg zonne-energie worden opgewekt, omdat zonnepanelen licht nodig hebben, niet per se direct zonlicht.

Sneeuw en zonnepanelen

Ligt er sneeuw op uw zonnepanelen, dan beïnvloedt dit de opbrengst zeker. Sneeuw blokkeert licht, en dat betekent dat er geen zonne-energie wordt opgewekt. Gelukkig ligt sneeuw in Nederland meestal niet lang op de daken. U heeft er dus meestal niet lang last van en de opbrengstdaling valt vaak mee. De sneeuw smelt snel, waardoor u weinig zonne-energie misloopt.

Kan een zonnepaneel bevriezen?

Het is mogelijk dat er een ijslaag op uw zonnepanelen komt, maar maak u geen zorgen. Ze zullen niet kapotvriezen of breken. Het ijs kan prima blijven zitten.

Pas op bij het schoonmaken van de panelen

Heeft u een dikke laag sneeuw of ijs op uw zonnepanelen en wilt u deze verwijderen? Doe dit voorzichtig. Zonnepanelen zijn kwetsbaar en raken snel beschadigd. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, antivries, of zout. Wees ook voorzichtig met borstels of ijskrabbers. Gebruik bij voorkeur een telescopische wisser vanaf de grond.

Let op uw eigen veiligheid. Sta niet direct onder het dak en pas op voor vallende sneeuw. Ga niet zomaar op een bevroren dak, want u kunt gemakkelijk vallen.

Hoe zit het met de kabels?

Bekabeling en de connectoren zijn geschikt voor alle weertypes. Dus ook kou, sneeuw en ijs. Het is vooral van belang hoe uw zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Zijn er bijvoorbeeld fouten gemaakt, of de verkeerde connectoren gebruikt? Dan kan vocht wel bij de elektronica komen, wat tot foutmeldingen kan zorgen bij de omvormer.

Wil u dit soort foutmeldingen voorkomen? Kies dan voor een installateur die secuur te werk gaat. Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op.

Besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling ongewijzigd

14 February 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen, waarmee een einde is gekomen aan een onzekere periode.Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dankzij de gunstige prijzen en het bijzondere betaalconcept van NovaVolt heeft u uw investering al snel terugverdiend. Met de salderingsregeling behoudt u het voordeel dat u ook de overtollige stroom die u niet verbruikt mag blijven terugleveren. Het is een zorg minder en een verstandige stap vooruit. Wij leggen u hieronder uit hoe het zit.

Lees meer

laat meer zien