Terugleveringskosten: hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Energieleveranciers brengen steeds vaker kosten in rekening voor het terugleveren van energie aan het elektriciteitsnet door zonnepaneelbezitters. Dit nieuws heeft zowel huiseigenaren met bestaande zonnestroom-installaties als potentiële zonnepaneelgeïnteresseerden aanzienlijk beïnvloed. Rijst nu de vraag of het nog steeds verstandig is om zonnepanelen te installeren? Ja, dat is zo. Wij leggen je uit waarom. 

Terugleveringskosten: hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Terugleveringskosten: hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Terugleveringskosten  

Recentelijk bracht energieleverancier Vanderbron het nieuws naar buiten dat klanten met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet. Het bedrag zou variëren tussen de 10 en 46 euro per maand, als extra kosten voor het terugleveren van stroom. 

Het lijkt waarschijnlijk dat andere energieleveranciers een vergelijkbare koers zullen volgen. Zo geeft Essent aan dat het in rekening brengen van kosten voor teruglevering een volgende stap is in de overgang naar duurzame energie. Energieleverancier Vattenfall heeft een paar maanden geleden de vergoeding voor teruglevering gehalveerd. 

Wat betekent dit voor toekomstige zonnepaneel-eigenaren? 

Nu energieleveranciers kosten in rekening brengen voor het terugleveren van energie, lijkt het alsof het rendement op zonnepanelen daalt. U maakt immers meer kosten. Zijn die zorgen terecht? Nee! We begrijpen bij NovaVolt goed waarom u zich zorgen maakt. Uw energierekening zal nog steeds stukken lager zijn als er terugleveringskosten in rekening worden gebracht.  

Sterker nog: in de toekomst zult u alleen maar meer stroom gaan verbruiken. We willen af van gas en fossiele brandstoffen. Het liefst voor 2030. De extra stroom die u nodig hebt voor bijvoorbeeld elektrisch koken of verwarmen, hoeft u niet in te kopen, maar wekt u zelf op.  

Salderingsregeling 

Wettelijk gezien moeten energieleveranciers de opgewekte energie die wordt teruggeleverd aan het stroomnet in mindering brengen op de energierekening. De volledige salderingsregeling bestaat sowieso nog tot en met 2024. Het demissionaire kabinet was voornemens om de saldering vanaf 2025 af te bouwen. Toch bestaat er een kans dat de salderingsregeling in stand zal blijven.  

Met de komende verkiezingen worden de kaarten opnieuw geschud. We weten nog niet welke partijen een coalitie zullen vormen, maar het nieuwe kabinet zal zich waarschijnlijk opnieuw buigen over deze kwestie. Partijen die hoog in de peiling staan, zoals de winnaar van de provinciale statenverkiezing BBB, zijn niet allemaal voorstander van het afbouwen van de salderingsregeling. Met een beetje geluk kunt u dus zelfs nog langer gebruikmaken van deze regeling. 

Maak nu de overstap naar zonnepanelen 

Wilt u nog het hoogste rendement bereiken? Door nu zonnepanelen te plaatsen op uw dak, profiteert u sowieso nog en met 2024 van de volledige salderingsregeling. Wij bieden daarnaast levenslange garantie op de opbrengst van onze panelen, waardoor u zich echt nergens zorgen over hoeft te maken.  

Uiteindelijk moeten we vergroenen. Dat is beter voor het klimaat. Wacht niet tot het laatste moment, maar pak een maximaal rendement.  

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij gaan graag het gesprek aan met u. Neem contact op voor meer informatie.  

Besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling ongewijzigd

14 February 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen, waarmee een einde is gekomen aan een onzekere periode.Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dankzij de gunstige prijzen en het bijzondere betaalconcept van NovaVolt heeft u uw investering al snel terugverdiend. Met de salderingsregeling behoudt u het voordeel dat u ook de overtollige stroom die u niet verbruikt mag blijven terugleveren. Het is een zorg minder en een verstandige stap vooruit. Wij leggen u hieronder uit hoe het zit.

Lees meer

laat meer zien