Zonnepanelen verplicht op nieuwe gebouwen vanaf 2027

De overgang naar duurzame energie is in volle gang. Een recent akkoord in Europa heeft betrekking op de installatie van zonnepanelen op daken. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben namelijk besloten dat alle nieuw te bouwen gebouwen uitgerust moeten worden met zonnepanelen. Wat houdt dit in voor de toekomst?

Zonnepanelen verplicht op nieuwe gebouwen vanaf 2027
NovaVolt

Zonnepanelen verplicht op nieuwe gebouwen vanaf 2027

Verplichte installatie van zonnepanelen op daken

Vanaf 2027 zijn lidstaten van de Europese Unie verplicht ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen geschikt zijn voor zonnepanelen of zonnecollectoren met een zonneboiler. Deze overgang zal geleidelijk worden geïmplementeerd, met als doel dat vanaf 2030 alle nieuwe woningen voorzien zijn van zonnepanelen. Hoewel het voorlopige akkoord nog formeel bekrachtigd moet worden, zal de nieuwe wetgeving daarna worden aangekondigd.

Individuele lidstaten hebben de vrijheid om hun eigen methoden te kiezen om dit proces te beheren, wat betekent dat de regelgeving per land kan variëren.

Wat gebeurt er met bestaande gebouwen?

Bestaande gebouwen moeten uiteindelijk ook geschikt worden gemaakt voor zonnepanelen. Vanaf 2031 zal hier nader onderzoek naar worden gedaan, met als doel zonnepanelen op bestaande gebouwen te installeren. Als dit technisch niet haalbaar is, moet er worden gekeken naar aanpassingen aan het gebouw.

Waarom zijn deze aanpassingen nodig?

Het Europees Parlement heeft de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) opgesteld, een Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen. Hiermee beoogt de EU de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en het energieverbruik te verminderen, met als uiteindelijk doel het uitfaseren van fossiele energie tegen 2040.

Andere maatregelen

Het draait niet alleen om zonnepanelen. Om volledig over te stappen op duurzame energie zijn aanvullende maatregelen nodig. Richtlijnen zorgen ervoor dat het einde van de cv-ketel in zicht komt. Het wordt ook verplicht om bij nieuwe en gerenoveerde gebouwen voor voorbekabeling te zorgen, waardoor de installatie van laadpalen eenvoudiger wordt. Deze renovaties dragen bij aan een klimaatneutraal Europa.

Duurzame energie is de toekomst

Zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en laadpalen zullen de nieuwe norm worden. Wil je bijdragen aan de energietransitie en alles verduurzamen? Wacht dan niet te lang. Momenteel zijn er nog subsidies en de salderingsregeling, waardoor het financieel aantrekkelijk is om nu actie te ondernemen. Doe je mee? Neem dan contact met ons op; we vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Besluit Eerste Kamer: Salderingsregeling ongewijzigd

14 February 2024

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen verworpen, waarmee een einde is gekomen aan een onzekere periode.Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Dankzij de gunstige prijzen en het bijzondere betaalconcept van NovaVolt heeft u uw investering al snel terugverdiend. Met de salderingsregeling behoudt u het voordeel dat u ook de overtollige stroom die u niet verbruikt mag blijven terugleveren. Het is een zorg minder en een verstandige stap vooruit. Wij leggen u hieronder uit hoe het zit.

Lees meer

laat meer zien